Alleskunner met hernia (M/V)!

Om een (goede) acteur te worden kan gekozen worden voor een van de vele daartoe ingerichte Filmcameraopleidingen in Nederland. De een heeft wat meer instructie en oefening nodig dan de ander om het ultieme doel te bereiken (GTST?). Kortom acteren is een echt vak. Althans dat is het algemene denkbeeld. Toch leiden de simpele dagelijkse zaken die we onder ogen krijgen vaak tot gefronste wenkbrauwen en verwarring bij publiek.

'Stervende Zwaan in het San Siro?'

Zo denkt men bij een Italiaanse voetbalderby al snel bij een uitvoering van de Stervende Zwaan te zitten en 'acteren' goedbedoelende vakmensen op Discovery vaak dat hun ambacht (maken van aquaria!) toch echt erg spannend en gevaarlijk kan zijn. Precies dat vernemen onze medewerkers met grote regelmaat wanneer de casus voor een rechercheonderzoek op tafel komt. Er is sprake van diefstal, tijdfraude, misbruik van voorzieningen en ga zo maar door. Bedrijfsrechercheurs hebben vaak te maken met acteurs die, als ze zich in hun zakelijke omgeving, of bij de bedrijfsarts, ophouden met verve van hun acteertaak kwijten. Het leven kan zwaar, moeilijk en pijnlijk zijn maar waar leren ze om een 'Alleskunner met Hernia' te worden? De interesse van een onderzoeker gaat natuurlijk uit naar het verschil in gedrag daar waar de betrokken medewerker zich onbespied waant. De 'acteurs' hebben doorgaans geen idee dat ze de hoofdrol vervullen in een van de belangrijkste films die over hun leven gemaakt is. Daar waar een succesvolle acteercarriëre in GTST alles kan veranderen in een mensenleven (toch Reinout?) is dit onverkort van toepassing op de acteur die rechercheurs voor hun camera krijgen. De 'première' van de film is vaak een officieel moment waarbij meestal alleen de rechercheurs formeel gekleed gaan.

'(Rode) loper'

De hoofdrolspeler is zich tot de dag van de première doorgaans niet bewust van deze toch wel levensveranderende dag. Wij kunnen ons in ieder geval voorstellen dat de scenes die er in een take opstonden door de ogen van de hoofdrolspeler niet de goedkeuring kunnen wegdragen voor brede publicatie. Technieken verbeteren, camera's hangen overal en worden kleiner. Nieuw talent dient zich iedere dag aan. Maar zouden ze zich afvragen of ze bekend willen worden bij het grote publiek wanneer ze een hernia acteren? Zou dit een groeimarkt voor de make up branche kunnen zijn?

E-mailadres