Aansprakelijkheid fraudeur

 

Een van uw werknemers heeft binnen uw bedrijf fraude gepleegd. Kunt u iets doen met de veroorzaakte schade en de gemaakte kosten om de fraude te stoppen? 

U kunt overwegen om de fraudeur aansprakelijk te stellen voor de schade en de kosten van het onderzoek. U heeft tevens de mogelijkheid om aangifte te doen bij de politie. Informeer bij uw advocaat of jurist naar de mogelijkheden.

  • Aansprakelijkstelling
    • Na dat er fraude binnen uw bedrijf gepleegd is blijft u met de schade en de gemaakte kosten zitten. U kunt de fraudeur hiervoor aansprakelijk stellen. Rechters kiezen tegenwoordig vaker de zijde van het slachtoffer, in dit geval de ondernemer. Veroorzaakte schade door de fraudeur en gemaakte kosten door de werkgever worden minder vaak als 'ondernemersrisico' betiteld. Rechters kennen steeds vaker een schadevergoeding toe aan de werkgever welke kan bestaan uit de door de fraudeur veroorzaakte schade, advocaatkosten en de kosten voor het uitgevoerde onderzoek.

 Toga Justitie

Fraudeur moet € 25.000 terugbetalen van politierechter

Na een door ons bureau uitgevoerd onderzoek naar diefstal uit de kassa van onze opdrachtgever is een betrokkene door de politierechter veroordeeld tot het terugbetalen van € 25.000,= aan de opdrachtgever. De politierechter lichtte toe dat deze kosten zijn opgebouwd uit een groot gedeelte van het gestolen geldbedrag, de advocaatkosten en de kosten voor het onderzoek. Daarnaast is het ontslag op staande voet door de rechter goedgekeurd en heeft de dader een voorwaardelijke hechtenis gekregen. 

Onderzoek naar interne fraude met kassasysteem

Dit onderzoek ging het om fraude met het kassasysteem van een winkel. Er werd, zo bleek na uitgebreid onderzoek, op regelmatige basis geld weggenomen uit de kassa. In dit geval betrof het een werknemer die al lange tijd in dienst was bij de winkel. Fraudeurs die al lange tijd in dienst zijn bij hun werkgever zijn doorgaans goed op de hoogte van alle regels, systemen en procedures. Daarnaast weten fraudeurs feilloos welke controlesystemen werken en welke niet. Als een werkgever geen controle uitvoert op bepaalde procedures kan dat voor een fraudeur het moment zijn om toe te slaan. 

Neem contact met mij op